Info om madvarer der får dig ned i vægt helt uden at være en kur.

Et nyt og begivenhedsrigt år går i gang og den gode danske sommer er ikke langt væk og feriebrochurerne flyver ind ad brevsprækken for at blive afløst af håb om sydlandsk solnedgang og paraplydrinks. Starten på et nyt år er en god en lejlighed til at tage sig sammen og få gjort mere ved sig selv. Mange stopper med at ryge, mens andre kaster sig over at kigge på slankekure.
Mange mennesker har måske prøvet at leve efter en diæt, der kunne give et vægttab på kort tid. Dette blot for at se at de tog det tabte på igen efter en periode. Men i køen af frugtkure, så eksisterer der desuden en slankekur, som alt andet lige slet ikke skal navngive en slankekur, men derimod en matematisk tilgang til vægttab via kosten.
Så lad os rette blikket mod begrebet kalorietællere, der arbejder med kalorie kalorieoptagelsesberegninger. Ud fra input omkring din biologi, fx alder osv. beregnes dit dagsbehov for kalorier. Derefter kalkuleres det forbrug af nem mad du skal have for at smide fx et halvt kilo per uge. Lad os sige at du fx står med et behov på 2600 kalorier, så vil du ca ligge på 1980 kcal. for at tabe de eftertragtede kilo.

Dette forudsætter at man registrerer alt din mad. Det betyder at du inddaterer det du indtager på en hjemmeside som kan tælle kalorierne for dig og få det sat i system, så du ikke mister overblikket over dit kalorieforbrug. Det er vel for mig at se slagsiden ved kalorietælling. Anderledes end andre kure, så må man spise praktisk talt alt, men det er dog ikke det hele du må spise meget af. Kuren er helt almindelig sund logik, som støttes af matematik. Du genkender hurtigt, de uhensigtsmæssige kaloriebomber du skal undgå. Lad os sige at du fx har fravalgt dagens første måltid og vurderer at en pariser toast og et glas coca cola til frokost er rimeligt, så har man i løbet af nul komma 5 spist to-tredje-dele af dagens kaloriebehov på et ikke særligt nærende eller mæthedsgivende måltid.
Jeg har benyttet en Kalorietæller online, der har domænenavnet, netkalorien.dk.
Ikke al mad er lige fordelagtig, når du spiser med kaloriebegrænsninger. Du lærer automatisk, de fødevaregrupper, der giver styrke og mæthedsfornemmelse. Andre typer af mad, fx sodavand, som ikke er værd at spilde kalorierne på.
Jeg har de senere år fulgt med på mange madblogge og fundet en masse fantastisk inspiration til sund mad og nemme hverdagsretter, fx fra madling.dk.
Man kan ligeledes kigge forbi nogle af de store kommercielle websites for opskrifter, og søge efter sund mad.
Generelt er grøntsager, lyst kød, fisk og selvfølgelig light fødevarer kalorielette, mens fx nødder og kartofler er grimme kalorietrækkere, som man skal spise med måde og det selvom disse råvarer i sig selv ikke er usunde.
Henad vejen oplærer du at spise mere hensigtsmæssigt og derved bliver disse erfaringer og nye vaner varige langt efter at du ikke længere gider inddatere kalorierne.

Ja da! Du kan bare jogge 5000 meter, så har du plads i dit dagforbrug til at spise en kage.
Af andre ting end konditionstræning, så er søvn desuden en primær kernefaktor, idet din fedtforbrænding styres af stress og din fedtforbrænding kan blive sænket. Dit stofskifte er styret af døgnet og reguleres af din evne til at sove.
Husk dog at der er en stribe tips til at øge din kalorieforbrænding. Fx er grøn the et godt stof til at øge din forbrænding. Samtidig vil en 0,5 litre vand med isklumper på næsten tom mave fra morgenstunden ligeledes udrette mirakler. Du kan ligeledes også gennemgå det kolde gys i svømmeren. Bælgfrugter har desuden også mange gode egenskaber til at øge kalorieforbrænding. Suppler yderligere med C-vitaminer fx appelsin.

Måltidskasser
Udtrykket efter-forbrænding udspringer fra den såkaldte non-oxid træning, hvor du træner med stærk tryk i intervaller. Denne højeksplosive energiudladning på så kort tid vil accelerere produktioner i kroppen, der medfører at din fedtforbrænding bliver ved flere timer efter selve måltidskasser. Derfor er fx cross-fit en smart træningstilgang, hvis man kun har tid til at træne tyve minutter, mens kredsløbstræning kun er udbytterig, når du har rigeligt tid til at udføre din træning. Det du skal være opmærksom på er at de indledende atten minutters løb ikke foranleder forbrænding af fedt, så 18 min. træning er i underkanten til andet end at afvikle nogle af den pågældende dags indtagede kcal af.